Megújuló energiaforrások, napelem rendszerek| 9700 Szombathely, Lovas u. 23. földszint 1. | +36 30 205 2988 | email: info@daveenergy.hu

#daveenergy #napelem #energia

A napelemes rendszerek lelke, az inverter #napelem

2018. március 26. - DaveEnergy

 A napelemes energiatermelő rendszerekben számos olyan feladat van, amelyet egy szabályozó, átalakító, adatgyűjtő központi egységnek kell ellátnia. A modern inverterek automatikus vezérlőfunkciókra képesek, de természetesen manuálisan is programozhatóak, sőt távfelügyelet funkcióval is rendelkeznek.daveenergy_7.jpg

Az inverter legfontosabb feladata, hogy a napelemek által termelt áramot a ház elektromos rendszerei által hasznosítható paraméterekkel rendelkező árammá alakítsa át. A napelemek egyenáramot termelnek, amelyet 50Hz frekvenciájú, szinuszos jelalakú, a hálózattal szinkronizált váltóárammá kell alakítani ahhoz, hogy a háztartásban felhasználhassuk vagy éppen visszatáplálhassuk a szolgáltató rendszerébe.

Ezt a feladatot a transzformátorok két nagy csoportja eltérő módon végzi el. A transzformátoros inverter a transzformátor segítségével szinkronizálja össze a bemeneti feszültséget a kimenetivel. A transzformátor nélküli inverterekben mikrochipek, tekercsek és kondenzátor gondoskodik arról, hogy egyenfeszültségből először nagyfrekvenciás váltóáram, majd ismét egyenáram, és végül a fentebb leírt tulajdonságokkal rendelkező váltófeszültség legyen.

blue-2889304_960_720.jpg

Napjainkban mindkét típust lehet kapni. Bár a korábban kifejlesztett transzformátoros változatok érintésvédelmi szempontból biztonságosabbak, alacsonyabb a meghibásodásuk kockázata, jobb minőségű egyenáramot állítanak elő a kevesebb elektromágneses szennyezés miatt és meg képesek akadályozni az ún. PID effektust ez a feszültség által keltett öregedési folyamat, vannak negatív tulajdonságaik is: drágábbak, nehezebbek, hűtést igényelnek, hiszen a termelődő energia egy része hő formájában távozik a kondenzátoron, és emiatt még a hatásfokuk is alacsonyabb.

photovoltaic-2799982_960_720.jpg

A transzformátor nélküli inverterek általában jobb hatásfokkal működnek, ami azt jelenti, hogy a napelemeken megtermelődő energia mindössze kb. 1%-a vész el az áram-átalakítás során. További előnyük, hogy könnyebbek a transzformátor hiányában, minimális hűtésre van szükség a működésükhöz.

A két típus közötti választáshoz minden segítséget megkap a Dave Energy szakembereitől, sőt nagy tapasztalattal vállaljuk az egész napelemes rendszer megtervezését és kivitelezését is.

További információkat a napelemekről a www.daveenergy.hu oldalon találhat!

 

 A cikket írta: Horváth Dávid, a Daveenergy tulajdonosa

Ha kérdésed van itt is elérhetsz bennünket: 

http://www.daveenergy.hu/

https://www.facebook.com/DaveEnergy8

https://www.instagram.com/daveenergy_solarpv/

A bejegyzés trackback címe:

https://daveenergynapelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5913780694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása