Megújuló energiaforrások, napelem rendszerek| 9700 Szombathely, Lovas u. 23. földszint 1. | +36 30 205 2988 | email: info@daveenergy.hu

#daveenergy #napelem #energia

Mit csinálnak a napelemek télen? #napelem

2018. február 05. - DaveEnergy

snowy-morning-2428092_960_720.jpg

Sokan úgy gondolják, hogy télen nem működnek a napelemek. Nekik van néhány nagyon jó hírünk!

Manapság reneszánszukat élik a megújuló energiák, mint a szél- és a napenergia is, ezek ugyanis nemcsak környezetbarát megoldások, de kiválthatják a jóval drágább energiaforrások felhasználását. Bár hazánk jóval több napsütéses órában részesül, mint az északabbra lévő országok, de nálunk is bőven akad olyan nap, amikor egy egynemű, nagy és fakószürke masszát alkot a reggel, a délelőtt és a délután. Utána pedig már itt is a sötétedés.

Ilyenkor joggal merül fel az emberben a kérdés, hogy ha az év felében nincs hőség és napfény, akkor miért jók a napelemek? Hogy télen csak a port fogják? Szerencsére nem, hiszen nemcsak a nyári verőfényben, hanem az őszi-téli-tavaszi szűrt napsütésben is hűségesen és kitartóan termelik az energiát a modulok.

soap-bubble-1959327_960_720.jpg

Az energia nem vész el

Sőt, nem is alakul át, mindössze a napelemek által nyáron gyűjtött mennyiség fel nem használt része visszatöltődik az elektromos rendszerbe, így - egyfajta tartalékként - „elrakjuk” a rosszabb időkre, például télre, vagy épp az esős őszre.

A nap mindig süt, ez a legfontosabb!

A napelemek szempontjából a tél és a nyár között csupán a napsütéses órák számában van különbség, ugyanis ahhoz, hogy kellő mennyiségű áramot termeljenek, csak erre van szükség. Az, hogy milyen évszakot írunk, csupán a mennyiségben lelhető fel, hiszen míg nyáron, mikor a napsütéses órák száma napi szinten akár tizenhárom is lehet, és a teljes energiafelhasználásunkat fedezik a napelemek, addig télen például a fűtés kiegészítésére használhatjuk az akkor képződő energiát. 

Csak azért, mert nincs nyár, a tetőkre szerelt napelemek még nem mennek téli szabadságra, hiszen a működésükhöz nem hőségre, hanem napfényre van szükség! Tény és való, hogy ilyenkor javarészt az inverterben tárolt energiát használjuk fel, de azért, ha süt a nap, még mindig munkához látnak és hozzájárulnak otthonunk energiaellátásához, ezzel pedig rengeteg pénzt takaríthatunk meg.

solar-modules-1634596_960_720.jpg

Mi lapul a hó alatt?

Sok minden lehet a tetőn, falevelek, madárfészek vagy akár felrepült tollaslabda, amit ellep a hó, de az biztos, hogy a napelemeket nem! Azokról ugyanis – ha valóban szakszerűen szerelik fel – egyszerűen lecsúszik a hó, miután az elemek az üres járás során felmelegednek, és kissé megolvasztják azt. Miután pedig megszabadultak a téli csapadéktól, máris újra hadra foghatóak!

plush-boots-3013700_960_720.jpg

Akár télen is felszerelhető

Bár „jó szándékú” ember nem várja el senkitől, hogy télvíz idején lófráljon a tetőn, ha arról van szó, a napelemek akár télen is felszerelhetőek, igaz, kicsit nagyobb ráfordítással. Persze nem a legnagyobb hóviharokban, de ha például új a házunk és eleve napelemekkel felszerelve terveztük megépíteni, egy-egy szél- és csapadékmentes téli napon már elhelyezhetőek a modulok és nincs más dolgunk, mint várni az első napsugarakat, melyek hatására beindul az energiatermelés!

 

 A cikket írta: Horváth Dávid, a Daveenergy tulajdonosa

Ha kérdésed van itt is elérhetsz bennünket: 

http://www.daveenergy.hu/

https://www.facebook.com/DaveEnergy8

https://www.instagram.com/daveenergy_solarpv/

A bejegyzés trackback címe:

https://daveenergynapelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6013635264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása