Megújuló energiaforrások, napelem rendszerek| 9700 Szombathely, Lovas u. 23. földszint 1. | +36 30 205 2988 | email: info@daveenergy.hu

#daveenergy #napelem #energia

Miért jó a villanyfűtés napelemmel? #napelem

2018. március 26. - DaveEnergy

Nagyon masszívan tartja magát a köztudatban az az elképzelés, hogy a villanyfűtés drága dolog. Természetesen van igazságtartalma, hiszen az elektromos energia az egyik legdrágább energiaforrás, de a vélekedés főleg onnan ered, hogy az elektromos hősugárzós és olajradiátoros hőtermelés nagyon alacsony hatásfokú.

daveenergy_8.jpg

Ha valamilyen okból kifolyólag, például mert nincs a gáz bevezetve a házba, nincs kémény vagy éppen napelemek telepítését tervezzük, a villanyfűtéshez ragaszkodunk, érdemes alaposan körbenézni a piacon, mert szédítő innováció történt az elmúlt 5-7 évben.

Egyébként a villanyfűtés nem csak önálló fűtési rendszerként jöhet szóba. Előfordul, hogy a házunk furcsa alakú, vagy az egyik oldal szeles, nagyon hideg, esetleg az építőelemek csatlakozásnál hőhíd alakul ki. Ilyenkor az alaprendszer hatékonyságát nagyban növeli egy kiegészítő fűtés elhelyezése, amely önmagában nem fogyaszt sokat, de az alapfűtés költségeit is csökkenti.

Egy alacsony fűtési igényű kiegészítő villany fűtési rendszer kiszolgálására kisebb napelem is elég, mintha az egész ház kifűtésében gondolkodnánk. Kombinált fűtési rendszerek kiötlésében, a villanyfűtési rendszer elemeinek összeválogatásában, a napelemekkel kapcsolatos kérdések megválaszolásában a Dave Energy munkatársai nagy örömmel segítenek Önnek!

solar-cells-594166_960_720.jpg

Energiatakarékos és hőtárolós villanyradiátorok

A hősugárzó alapvetően azért fogyaszt sok villamosenergiát, mert a benne levő fűtőszál izzik, ugyanakkor nem megoldott a fűtőszálon a levegőcsere, azaz nincs biztosítva, hogy a villamos energiából származó hőenergia egyenletesen fűtse fel a szoba levegőjét. Ugyanez a gond a villanyradiátorral/olajradiátorral, túl magas hőfokra melegít, miközben nem gondoskodik arról, hogy a szoba levegője egyenletesen melegedjen fel.

Ezt a két hátrányt küszöbölik ki a mai modern villanyradiátorok, amelyek a meleg levegő felfelé áramlását használják ki. A radiátor belsejében a fűtőlap csak annyira melegszik fel amennyire feltétlenül szükséges és az erre fordított villamos energia szinte 100%-ban a fűtésre megy el. Nincs szükség mozgó alkatrészre, ventilátor-motorra, hiszen a levegőáramlást egy egyszerű fizikai törvény biztosítja a belsejében: a fűtőpanelen felmelegedő levegő felfelé száll, és húzza maga után a szoba hűvösebb levegőjét. Így a fűtőpanel felületén folyamatosan cserélődik és egyenletesen melegszik a levegő.

solar-modules-924333_960_720.jpg

Kis fogyasztású infrafűtési megoldások

Infrafűtéssel nagyon szélsőséges határok között változhat a villanyszámla. A leghatékonyabb akkor, ha a ház hőmegtartása kiváló, illetve sok olyan tárgy van a térben, amelyek átmelegedhetnek a sugárzás hatására és így hosszan megtartják a hőenergiát. Nagyon hatékony felhasználási területe lehet azonban a kiegészítő fűtésként való felhasználás, például hőhidak megszüntetésére, szeles sarkok átmelegítésére, elzárt részek temperálására, például hőszőnyeg vagy hőfilm formájában.

Nagyon kellemes, kis fogyasztású és hatékony megoldás lehet a nappaliban a burkolat alatt elhelyezett infrafilm, amely a padlófűtéshez hasonló érzetet teremt, de nem fűt, csak a padlót temperálja. A hőérzet fokozása miatt azonban az alapfűtésre így sokkal kevesebbet kell költenünk.

További információkat a napelemekről a www.daveenergy.hu oldalon találhat!

 

 A cikket írta: Horváth Dávid, a Daveenergy tulajdonosa

Ha kérdésed van itt is elérhetsz bennünket: 

http://www.daveenergy.hu/

https://www.facebook.com/DaveEnergy8

https://www.instagram.com/daveenergy_solarpv/

A bejegyzés trackback címe:

https://daveenergynapelem.blog.hu/api/trackback/id/tr3413780756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása